Gestió e Innovació en el context educatiu

Gestió e Innovació en el context educatiu

sábado, 11 de enero de 2014

Pràctica sobre l'agrupament flexible a les Escoles Pies de Terrassa

El agrupament flexible, un pas cap al progrés continu. Escoles Pies de Terrassa (Barcelona)

  • Síntesi del text

Aquest centre concertat du a terme agrupacions flexibles a la seva unitat de EGB (650 estudiants) des del curs acadèmic 1970/1971. Les bases pedagògiques es van estructurar al llarg dels cursos de 1971-72-73 i es van publicar al inici del curs del 1973-74.

El objectiu principal es l’agrupament d’estudiants, i com a específic es treballar diverses àrees segons criteris diferents.

El tractament de les diferents àrees es farà a partir de les característiques pròpies d’elles ja que totes no ofereixen la mateixa continuïtat. Agrupem les àrees en dos tipus:
  • Àrees graduades: A aquestes assignatures els estudiants treballes a grups estables, el clàssic grup de classe. Els professors ensenyen segons les seves especialitats i necessitats, treballant el major temps possible amb el grup que tutoritzen.
  • Àrees no graduades. Ací entren en joc els agrupaments flexibles, s’agrupen en membres de la classe, de altra classe o fins i tot d’altre curs i els grups poden ser canviats. Les classes es donen de forma conjunta, formant grans grups. Podem trobar les àrees dividides per cicles:
    • Cicle Inicial: Català, Matemàtiques i Lectura.
    • Cicle Mitjà: Català, Matemàtiques i Castellà.
    • Cicle Superior: Català, Matemàtiques, Castellà i Angles.

L’espai on es du a terme el projecte son les pròpies aules i l’ instrument de registre es una fulla archiu i una agenda escolar on s’anota tot el progrés.

No hi ha dades que confirmen que aquest agrupament es millor, però es pot afirmar que el grup d’alumnes esta mes satisfet. Resultat comprovat mitjançant enquestes.
  • Opinió

L’agrupament flexible pot facilitar molt les coses, ja que permet organitzar l’alumnat segons les necessitats que es facen presents, per exemple, podem fer grups de lectura dividint als alumnes per nivells o al contrari, suggerir que els de menys nivell s’ajunten amb els demes per a que els ajuden.

En aquesta escola nomes es fa present a les assignatures mes importants, pense que seria positiu aplicar-ho a la resta també, no sempre, però si de vegades, així podríem fomentar diferents valors a altres àrees.


Amb aquestes agrupacions podem fomentar valors com l’ajuda, el companyerisme, l’amistat... i tractar de resoldre conflictes amb els nens, sobretot amb els mes menuts, que comencen a socialitzar-se amb els demes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario