Pasem a l’unitat numero 5 on s’exposa un tema de gran importància:
Tema 5 – Organització de l’alumnat
Existeixen dos tipus d’organització, podem trobar la vertical i
l’horitzontal.
En primer lloc trobem la vertical, que es un itinerari, proposat pels centres,
que es divideix en tres sistemes:
- El sistema graduat: Entre les seves característiques cap destacar que divideix el progrés dels alumnes en nivells que duren un any exactament, s’adapta a l’estructura del sistema educatiu oficial i te una sèrie d’objectius tancats per a cada any escolar. Es un dels sistemes mes utilitzats ja que es mes rígid a l’hora de l’escolarització, facilita la planificació degut a la organització per edats i es el model mes utilitzat.
- El sistema no graduat: Organitza l’alumnat pel seu progrés constant i lliure, reconeixent les particularitats individuals. Es centra a un aprenentatge individual, tenint en compte els progressos de cada alumne. Aquest sistema no es aplicat a sovint degut a la manca de recursos, sobre tot s’aplica a l’educació no formal.
- El sistema per cicles: Es tracta de una organització semi graduada, amb una duració de dos anys. Comporta la creació d’un currículum que respecte les característiques de tot el grup de diferents edats amb unes conseqüències com la segmentació dels continguts de les diverses àrees. Tot açò permet una millor organització de les activitats de recuperació i ajuda a assegurar la continuïtat del aprenentatge.
Per acabar, tenim l’organització horitzontal, que te per objectiu distribuir
un contingent d’alumnes amb característiques comuns en diversos grups. Hi ha
que considerar les característiques personals, cognitives , afectives, factors
escolars implicats, etc.
Els agrupaments horitzontals poden ser els següents:
- Agrupament Flexible: Aquestos grups es poden dur a terme tant en l’organització graduada com a la semi graduada. Aquest agrupament pot donar-se de forma horitzontal o vertical, tenint un grup amb un nombre de membres raonables i que s’adequa a l’activitat. Els components del grup han de tenir alguna característica pareguda i ha d’afavorir les relacions entre els alumnes. Es una forma d’agrupar que pot sorgir en qualsevol moment i per a qualsevol activitat, es molt variada.
- Sistema de multi nivells: Es tracta d’ organitzar el currículum en àrees, permetre acollir en una aula dos o tres graus tradicionals. Açò genera sistemes d’atenció individualitzada o modalitats d’agrupament flexible. Aquest model es factible si es explicat adequadament a estudiants i famílies, si es pot contar amb efectius suficients, si es du a terme mitjançant una avaluació contínua... Amb aquest sistema es tracta de millorar les expectatives del alumne
- Organització per projectes: Tracta de globalitzar les àrees curriculars, matèries, en una tasca o activitat. Té una seqüència on la mestre no planifica les activitats que es van a fer, fa una proposta d’investigació. Es important que hi haja un producte final.
- Les activitats que van a desenvolupar, han d’anar negociant per veure que han de fer. La mestra no planifica tot des d’un principi sinó que amb una proposta va elaborant els exercicis amb els alumnes.
- Organització per racons: Amb aquest agrupament es pretén fomentar el treball cooperatiu, les relacions i desenvolupar capacitats d’elecció i autoavaluació. Es una organització flexible basada en l’interés dels menuts que necessita la implicació de tot el centre per a que evolucione de forma progressiva. Serà necessari el treball en equip dels professors i una sèrie de recursos mínims.
Per últim us deixe una valoració sobre el tema, com de costum.
L’organització, encara que deu planificar-se amb anterioritat, ha de ser la que
millor s’adapte a l’activitat per a facilitar la seva execució. La millor forma
de saber quina organització funcionarà millor, baix el meu punt de vista, es la
pràctica de totes elles i l’experiència. Hi ha que ser creatius i dur les
activitats marcant sempre el punt de diferencia respecte a les altres. La pràctica corresponent tracta sobre una experiencia d'agrupament flexible! No us la pergau!
No hay comentarios:
Publicar un comentario