Gestió e Innovació en el context educatiu

Gestió e Innovació en el context educatiu

sábado, 11 de enero de 2014

Tema 6 – Relacions personals i col·lectives: Lideratge, gestió i innovació de les organitzacions educatives.

Sense mes espera presentem el tema 6:

Tema 6 – Relacions personals i col·lectives: Lideratge, gestió i innovació de les organitzacions educatives.

Desprès del que hem pogut llegir als altres temes, podem deduir que l’escola es un espai de vida on s’ha d’incorporar una visió democràtica, basada en la llibertat i la col·laboració. També hem de pensar que es un agent transformador dels processos culturals i te la capacitat de crear un clima de pau i empatia.

L’escola te una doble funció: Formadora i Educadora.
L’escola crea els valors inculcats i els transforma mitjançant l’educació, es un espai de creixement cultural. Adapta la cultura on esta immersa i la lliura als alumnes, pasant abans per un filtre crític. Es a dir, l’escola beu de la cultura, i analitza quins valor d’ella deu desenvolupar.

La cultura predominant no ha de ser estàtica, cal tindre enfocaments dinàmics. No es bo anteposar les regles a les idees. Hi ha que facilitar l’aprenentatge dels alumnes, crear persones amb iniciativa i autonomia, canviar l’individualisme per col·laboració.

L’escola esta influïda per:
  • Les famílies.
  • Els mestres.
  • Els alumnes.
  • El context.
  • L’administració.

Estos elements creen complexes situacions al centre, generen relacions regulades per la llei (com reunions) i altres que no (com relacions entre els nens).Degut a totes aquestes relacions hi ha que saber treballar en equip.

El lideratge es fonamental a les escoles. Liderar no es gestionar.
Gestionar es la capacitat de traure partit dels recursos disponibles, liderar en canvi es anar mes enllà, sustentar i crear dinàmiques.

El líder deu ser capas de sensibilitzar el grup i crear un camí d’optimització, i aquesta feina no pot ser individual, deu ser compartida, ha de ser estratègica per a l’organització del centre.

Al centre educatiu la figura de lideratge recau sobre el director del centre. Es la persona que pren la iniciativa, intenta crear una cultura comuna de expectatives. Aquesta persona manté unides totes les peces de la seva organització, sap reconèixer a tots els individus que tenen una contribució al treball col·lectiu i els motiva.

Podem trobar diversos estils de lideratges:
  1. Transformador: Transforma creences, sentiments i actituds.
  2. Instructiu: Millora la qualitat de l’ensenyament.
  3. Distribuït: No es una única persona, es divideix en diferents nivells.

 Desprès de vore que es el lideratge i el seu paper al centre, pense que es necessari que hi haja algú al cap davant de les tasques, no damunt dels que les duen a terme, però si per gestionar la feina feta i la que queda per fer. A aquest treball tan actiu on no pots parar ni un segon sempre ve be que algú et gestione la feina per si perds el fil. Hi ha que ser una comunitat unida.


No hay comentarios:

Publicar un comentario